Què tenen en comú els tomàquets i les cotorres d’Argentina?

Pa amb tomàquet, samfaina, gaspatxo…costa imaginar la nostra dieta sense aquests plats tan populars. Podríem pensar que el tomàquet ha estat sempre entre nosaltres però no és així. El tomàquet és una espècie exòtica, provinent d’Amèrica del Sud. Com les patates, provinents de la regió andina i base de les truites de patates, les famoses braves o les patates al caliu.

Aquestes plantes van arribar fa molts anys a casa nostra, són espècies exòtiques. S’han adaptat bé al nou territori i s’hi han establert, esdevenint una font d’aliment per a moltes persones i passant a formar part de la nostra cultura.

tomàquets

Varietat de tomàquets

Tot faria pensar doncs, que l’arribada de noves espècies és positiva per a tothom, però la realitat és més complexa.

La majoria d’espècies invasores són exòtiques però no totes les espècies exòtiques esdevenen invasores. Una espècie exòtica és aquella que ha estat introduïda fora de la seva zona habitual. Per sort, no totes les espècies exòtiques que arriben esdevenen espècies invasores.

Les invasores solen ser espècies que s’adapten bé a les noves condicions ambientals, es reprodueixen molt i ràpid i tenen una bona capacitat de dispersió. A més, competeixen amb les espècies autòctones per l’aliment i l’espai i sovint acaben desplaçant-les, és a dir,  posen en perill les espècies que ja hi havia i l’equilibri de l’ecosistema. En aquest cas les conseqüències no són tan gustoses, sinó ben al contrari.

Així doncs, no és el mateix una espècie exòtica que una espècie invasora. Les espècies invasores són les que aconsegueixen establir-se fora del seu hàbitat natural i molt important: la seva introducció i dispersió amenaça la diversitat.

I és que, les espècies invasores són una de les principals causes de la pèrdua de biodiversitat a nivell mundial. També poden portar a canvis en l’estructura i composició dels ecosistemes, afectar l’economia i al nostre benestar.  Com el cas del mosquit tigre que pot ser transmissor de malalties com el Dengue, el Chicungunya, el Zika i vector de molts altres patògens.

O com el cargol poma, provinent d’Amèrica del Sud i que des de l’any 2009 ha esdevingut un autèntic malson pels pagesos del Delta de l’Ebre. Amb aquest nom tan innocent ningú diria que és considerada una de les 100 espècies més invasores del món i està causant estralls allà on arriba, tant a nivell d’ecosistema com a nivell econòmic.

caragol_poma

Cargol poma

Les espècies invasores poden arribar tant de forma intencionada com, en la majoria dels casos, de forma accidental. En els darrers anys els moviments de persones i de mercaderies al voltant del món ha incrementat i de rebot han crescut les oportunitats de les espècies per desplaçar-se. És el cas del musclo zebra que es va introduir a casa nostra a partir del transport marítim de mercaderies.

Una altra via d’entrada és el comerç d’espècies exòtiques. Les cotorres d’Argentina, tan habituals avui en dia als carrers de Barcelona, no es veien fa 50 anys. Originàries d’Amèrica del Sud van creuar mig món per ser venudes com a mascotes. Tanmateix, moltes escapaven o eren abandonades. Gràcies a la seva gran capacitat reproductiva han anat guanyant terreny i s’han establert a la ciutat.

Una vegada una espècie invasora s’estableix en un punt ja és molt difícil controlar l’expansió i difícilment es pot fer marxa enrere. Així que si volem evitar els seus impactes la millor eina que tenim a les nostres mans és la prevenció. 

Així doncs, millor que no alliberis mai animals ni plantis espècies exòtiques en espais naturals. I si vols comprar plantes o animals informa’t sobre quines espècies són invasores i opta per altres que no portin tants maldecaps.

Si t’animes també pots participar en plataformes de ciència ciutadana, i ajudar a identificar espècies invasores (mosquito alert, observadores del mar) o col·laborar en tasques de voluntariat per erradicar espècies invasores en determinades zones. Passa a l’acció!

4 pensaments sobre “Què tenen en comú els tomàquets i les cotorres d’Argentina?

  1. Retroenllaç: 7 curiositats que potser desconeixies de la Posidònia | La bio és bella

  2. Retroenllaç: Els Cousteau tornen al cinema | La bio és bella

Deixa un comentari