El fons del mar, tot un món per descobrir

El 20 de juliol de l’any 1969 la humanitat va arribar per primera vegada a la Lluna. Van ser més de 4 dies de viatge a bord de l’Apollo 11, fins que per fi, l’equip d’astronautes va aterrar a la Lluna, al punt anomenat el Mar de la Tranquil·litat. Després de posar el seu peu a la superfície lunar, i amb tot el món expectant, Armstrong va pronunciar la famosa frase: un petit pas per l’home, un gran pas per la humanitat. Llavors van començar els treballs de camp, les fotografies i vídeos que més tard haurien de ser estudiats a la Terra. Una vegada van tenir tot el material necessari van tornar a emprendre el seu viatge cap al planeta blau. El mòdul de comandament i servei,com altres parts de la nau, van anar a parar al mar.

43 anys després, l’any 2012 es van trobar les restes del motor del coet espacial Apollo 11 al fons de l’Atlàntic. El mateix 2012, James Cameron,  director de Titànic i Avatar, entre d’altres, va canviar els platons pel Deep Sea Challenger i gràcies a aquesta càpsula submergible va descendir 10960 metres per arribar al punt més profund de l’oceà conegut fins ara, la fossa de les Marianes, al Pacífic i poder-ne enregistrar imatges i agafar mostres per tal d’ampliar els coneixements existents sobre l’ecosistema marí. No era la primera vegada que s’investigava aquest punt, ja l’any 1960 Jacques Piccard i Don Walsh es van endinsar a la mateixa fossa, a bord del petit submarí anomenat Trieste.

 

 

En el nostre mar més proper, el Mediterrani, el punt més profund es troba a les fosses de Matapan, Grècia, a 5121 metres de profunditat, tot i que la profunditat mitjana és d’uns 1450 – 1650 metres. Aquest mar semitancat ha marcat la nostra cultura, gastronomia i caràcter, tanmateix, només en solem veure la superfície, poques vegades ens hi endinsem i com en molts aspectes de la vida, és quan observem amb més profunditat quan podem descobrir un món fascinant.

I és que els oceans són la llar de gran diversitat d’espècies. L’any 2010, en el primer cens de la vida marina que s’havia realitzat mai, es va estimar que més d’un milió d’espècies habiten els oceans, encara que de moment només 250.000 havien estat descrites. I aquesta xifra pot ser molt major ja que hi ha molts indrets encara per estudiar.

En l’ecosistema marí els organismes tendeixen a organitzar-se pel que s’anomena zonació vertical, és a dir, els organismes es distribueixen a diferents profunditats en funció de les seves característiques. I no és d’estranyar, ja que les condicions sota l’aigua varien moltíssim en funció de la profunditat a la que ens trobem. D’aquesta manera, als primers metres trobem majoritàriament espècies que aprofiten els rajos del sol per a la seva supervivència, l’aliment sol ser abundant, com també ho són les algues i plantes. Arriba un punt en què ja no hi ha llum, i la presència de nutrients va disminuint. Pot variar d’un indret a un altre però a més de 300 metres de profunditat la foscor és absoluta. Bé, absoluta del tot no, ja que hi ha alguns animals que tenen la capacitat de produir llum. Però això ja ho tractarem un altre dia.

oceà atlàntic

Distribució vertical dels organismes marins. Oceà atlàntic.

La temperatura i la pressió també varien al endinsar-nos al mar. En general a més profunditat menys temperatura, fins als 1000 metres que ja no descendeix més. Per contra, a més profunditat la pressió augmenta. I és que a mesura que descendim al fons del mar tenim a sobre tota una columna d’aigua exercint una forta pressió, cada 10 metres la pressió augmenta 1 atmosfera.

Tot i les adversitats, res impedeix trobar vida als punts més profunds i inhòspits del fons marí. Els organismes que hi viuen presenten adaptacions que els permeten viure en aquests indrets. Per exemple, els peixos solen ser petits, amb les boques ben grosses i no tenen ulls o els tenen molt i molt petits.

Fins i tot, al punt més profund dels oceans, a la Fossa Mariana, hi ha vida. Potser, per descobrir formes de vida “extraterrestres” no cal anar a la lluna, sinó seguir investigant els fons marins.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s