Aquest passat 15 de juny s’ha estrenat el documental Wonders of the Sea, un recorregut per diferents ecosistemes marins, que ens presenta la seva bellesa, la singularitat de les espècies que hi viuen i fa un clam per la seva conservació.
He de confessar que a mi les pel·lícules de l’Arnold Schwarzeneger no m’han cridat mai l’atenció, és més, em creen certa al·lèrgia i per això, quan el vaig veure anunciant el documental Wonders of the Sea, em va generar cert escepticisme. Per sort no em vaig deixar endur per aquesta primera impressió i l’he anat a veure igualment, el que m’ha permès gaudir de més d’una hora d’imatges submarines, guiada ni més ni menys que pel fill i néts de Jacques Cousteau.
El comandant Cousteau
Jacques Cousteau , va aportar moltíssim a la divulgació de la biologia marina i al submarinisme. Entre els seus molts destacats mèrits hi ha el d’inventar, junt amb Emile Gagnan, l’escafandra autònoma, permetent que el busseig sigui molt més còmode i accessible, i el fet de treballar per divulgar la vida submarina, gràcies a la realització de més de 100 documentals i l’edició de més de 50 llibres. Després de veure el documental es constata que realment va saber transmetre als seus fills la seva gran passió pels oceans i aquests segueixen duent a terme la labor de divulgació que ell va iniciar.
Wonders of the Sea
És un regal per la vista ja que les imatges són espectaculars, l’alta qualitat i nitidesa amb què estan gravades permeten que vegem tots els animals amb detall i que ens sentim com si fóssim sota l’aigua. L’avenç en les tecnologies i la gran feina d’edició que hi ha al darrere permet transportar-nos al fons del mar sense moure’ns de la butaca del cinema.
El documental recorre diferents paratges submarins, des dels esculls de corall de les Illes Fiji, als manglars del mar de Cortés, a Mèxic, els boscos de Kelp de Califòrnia i fins a arribar a les Bahames per veure una de les migracions més esperades de l’any. Mentre els Cousteau van descobrint-nos aquests ecosistemes, els espectadors anem coneixent els diferents organismes que els habiten i algunes curiositats que presenten.
Conservació
Té un punt reivindicatiu, i per aconseguir-lo s’esmenten, tot i que sense aprofundir, diferents reptes als que s’enfronten actualment els oceans com són la sobrepesca, la contaminació, les espècies invasores, l’explotació d’espècies per vendre-les com a souvenirs etc.
Wonders of the Sea ens recorda la fragilitat dels ecosistemes marins i la nostra responsabilitat en la seva conservació; documentals com aquest són molt necessaris per tal de donar a conèixer la gran riquesa i diversitat biològica que alberguen mars i oceans.