7 documentals que et faran avorrir el plàstic

Cada any es generen milions de tones de plàstic. La majoria són utilitzats uns pocs minuts i després els llancem. Tardaran segles en desaparèixer, i fins que ho facin podran ser ingerits per animals marins, aus i fins i tot afectaran a la nostra salut. Per conèixer més a fons què passa amb el plàstic i perquè és important no només el seu reciclatge sinó la reducció del seu consum, us deixo 7 documentals que giren entorn el plàstic. Espero que us agradin tant com a mi.

plastic-bottles-115071_1920

 

Plastificats

El programa 30 minuts és un clàssic i mai decep. En aquest cas han abordat la gestió del plàstic a casa nostra, una realitat sovint desconeguda i que ens afecta més del que pensem. En el reportatge coneixerem la gran quantitat de residus plàstics que generem diàriament, la gestió que se’n fa una vegada ens en desfem i quin és el seu destí final. És eficaç la manera de reciclar actual? Es presenten models de gestió alternatius que podrien acabar substituint el model actual i es convida a la reflexió. També coneixerem una família que decideix viure amb menys plàstic. Creieu que se’n sortiran? De ben segur agafarem idees per reduir el nostre consum de plàstics.

  

La huella del plástico

No estic tan acostumada a aquest format de reportatges i m’ha sorprès de manera molt positiva. Es tracta d’un documental radiofònic, dividit en quatre seccions: el plàstic, el reciclatge, l’impacte i les alternatives, que es poden escoltar per parts o bé seguides, en funció del vostre temps i interès. El reportatge dona veu a diferents agents implicats en l’estudi dels plàstics, la seva gestió i impacte, així com a persones preocupades pels efectes que aquests poden tenir en el medi ambient i en la salut.  Mitjançant les seves paraules s’exposa la situació actual del reciclatge a Espanya, l’impacte generat i alternatives a l’estil de consum actual. A la mateixa web també hi trobareu un test per posar a prova els vostres coneixements sobre el plàstic. Us hi animeu?

 

Plástico por todas partes

La producció de plàstic ha incrementat de manera desmesurada des dels anys cinquanta fins a l’actualitat. Per les seves característiques, el plàstic té unes propietats excel·lents i es pot utilitzar en infinitat d’aplicacions, però, realment n’estem fent un ús adequat? Molts dels productes plàstics que utilitzem podrien ser prescindibles i tenen una vida útil molt breu. Què passa amb aquests plàstics una vegada ens en desfem? El plàstic no desapareix per art de màgia. Una petita part es recicla, però la resta de residus acaben al mar. Aquestes deixalles no només tenen un gran impacte en el medi ambient sinó que també provoquen estralls a nivell social i de salut. Per sort no tot està perdut, i encara estem a temps de canviar la situació, és qüestió de posar-nos-hi.

 

A plastic ocean

El documental comença en plena gravació de la balena blava, el mamífer més gran del món, en un punt de l’oceà pacífic proper a Sri Lanka. El que s’hi van trobar els va fer canviar de plans. La inesperada troballa de grans quantitats de plàstic en un indret que s’esperava impol·lut va motivar la creació d’aquest documental. A partir d’aquí comença un recorregut per diferents mars i oceans del planeta observant fins a quin punt el plàstic s’escampa per tot el món i el rastre que hi deixa. Coneixerem com afecta el plàstic a l’ecosistema marí, què són els microplàstics i fins a quin punt són perjudicials.

 

Albatross

Si us agraden els documentals de naturalesa més clàssics aquest és el vostre. Gràcies a l’excel·lent fotografia i l’extraordinària qualitat de les imatges ens transportarem a la remota illa de Midway, al bell mig de l’oceà  pacífic, per conèixer a fons l’Albatros, una au marina que passa gran part de la seva vida a mar obert i que s’atura en apartades illes com la del reportatge per tal de  fer niu i tenir les seves cries.

Podríem pensar que en un indret tan allunyat de tot no es trobarien plàstics, però res més lluny de la realitat. Els albatros són una víctima més dels nostres residus, i representen el que ja està passant amb moltes altres espècies. Confonen el plàstic amb aliment i n’ingereixen grans quantitats, amb els efectes negatius que això comporta.

Es pot veure lliure a internet ja que els autors volen que arribi al màxim de públic possible. Us recomano que el visioneu a qualitat màxima. El trobareu disponible a:

 

Plastic China 

El passat gener de 2018 Xina es va plantar. Ja no volia seguir sent l’abocador del planeta.  En els últims anys Xina s’havia convertit en un dels majors països destinataris dels residus provinents d’Europa i d’arreu del món. Aquest documental  del 2016 ens mostra la vida de dues famílies d’aquest país, immerses en la pobresa, que malviuen gràcies al triatge del plàstic.  Un bany de realitat que ens explota a la cara i ens obliga a reflexionar sobre les desigualtats que genera la nostra societat del consum i el nostre estil de vida actual Realment necessitem tot el que consumim? Lluitem per aconseguir els nostres objectius o vivim encegats per necessitats imposades?

 

Bag it

Per acabar us recomano aquest reportatge en clau d’humor. Tot comença amb un simple gest, deixar d’utilitzar bosses de plàstic per fer la compra. I a partir d’aquí es va estirant el fil mentre es veu la transformació personal que va vivint el protagonista.

El plàstic és un gran material i ens ha permès avançar en molts camps però n’estem abusant i aquest excés té un preu molt elevat. Com hem arribat a la situació actual? Un recorregut des dels primers productes de plàstic fins al punt en què ens trobem ara, en que, si ens parem un moment a pensar, és ben ridícul: fruita, refrescs, galetes, fins i tot el paper de vàter ve envasat en plàstic!

I vosaltres? Quin documental sobre plàstic recomaneu?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s