Amb llum pròpia

Ahir vaig veure una cuca de llum. La visió d’aquest insecte em va transportar als estius de la meva infància, quan a les nits, havent sopat, anava amb la meva mare a veure si en trobàvem a la vora dels camins. Els dies en que teníem sort podíem gaudir de l’espectacle d’observar com un animal tan diminut es movia lentament, entremig de les fulles, tot traginant el seu llumet a la cua, il·luminant-lo enmig de tanta foscor.

La bioluminescència

En aquella època encara no havia sentit mai a parlar de la bioluminescència ni sabia que el que veia era una femella de cuca de llum, ni que el que veia no era un llum a la cua sinó que generava la seva pròpia llum gràcies a un òrgan especial ubicat a l’abdomen que se li il·luminava per tal d’atraure algun mascle. Ni tan sols podia imaginar que hi hagués més animals com aquell, però el cert és que són molts els organismes que presenten la capacitat generar llum pròpia, a partir d’una reacció química,. Des de bacteris i fongs a insectes, crustacis o peixos, entre molts d’altres. Es dóna en organismes terrestres però és en el món submarí on hi trobem més representants, portant llum on no arriben els rajos de sol.

En la majoria dels casos, la bioluminescència es produeix quan entren en contacte dues substàncies, la luciferina i l’enzim luciferasa que actua com a catalitzador; com a resultat la luciferina s’oxida i es produeix llum.

 

Perquè generar llum pròpia?

Generar llum pròpia té moltes utilitats, entre elles ajudar a trobar parella o comunicar-se, com fa la cuca de llum, o bé com a mecanisme de defensa, ja sigui espantant als depredadors o utilitzant la llum per despistar-los, com fan  alguns calamars, ofiures o meduses, que són capaces de desprendre’s d’una part del cos bioluminescent per entretenir al depredador i mentrestant fugir.

Altres organismes utilitzen aquesta habilitat per a trobar aliment, o més aviat perquè l’aliment els trobi a ells. Us heu fixat mai en quants insectes s’apropen a la llum? Doncs el mateix efecte es produeix en molts peixos de la família Lophiidae, que presenten un apèndix amb la punta bioluminescent que actua com si fos un esquer i atrau a les preses, que no imaginen que van directes a la seva fi.

Així doncs, em va fer molta il·lusió aquesta troballa. Ja em perdonareu però havia sortit a córrer, així que no tinc la foto de la cuca! Per compensar us deixo el meu mecanisme de bioluminescència, el frontal. Si bé segurament no és tan eficient i corro el risc de quedar-me sense piles, em serveix per trobar el camí enmig de la foscor.

IMG_20171026_063232

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s